Jakon (Yacon)

Pôsobí na: funkcia čriev

Yacon (Smallanthus sonchifolius) je hľuza, ktorej sirup obsahuje veľké množstvo fruktooligosacharidov (FOS), čo sú prirodzené čiastočne absorbovateľné prebiotiká. Yacon môže byť prospešný pre črevné zdravie a môže znižovať chuť do jedla, ale dôkazy toho sú iba obmedzené.

AKA
Smallanthus sonchifolius, jaconový sirup, Aicama, Jicama, diétny zemiak, zemiak yacon, jahoda yacon

Zhrnutie

Yacon je názov používaný na označenie rastliny Smallanthus sonchifolius, čo je hľuzová zelenina (podobná zemiakom) a bežný potravinársky výrobok v Južnej Amerike. Vyzerá ako sladký zemiak a chutí ako hruška. Zatiaľ čo samotná hľuza sa používa pri varení, sirup získaný z hľuzy (nazývaný jakonový sirup) sa používa ako alternatívne sladidlo.

Táto zelenina sa niekedy nazýva aj „diétne zemiaky“. Má vysoký obsah fruktooligosacharidov (FOS), ktoré prospievajú črevám a majú prebiotický účinok. Môže mať tiež malý účinok na potlačenie chuti do jedla u obéznych, čím znižuje príjem potravy. 

Výskumy účinkov yaconu na ľuďoch sú zatiaľ obmedzené. Jeden výskum podporuje účinok na chudnutie, ktorý môže byť spôsobený znížením množstva konzumovaných kalórií, zatiaľ čo iný výskum zaznamenal, že yacon spomaľuje motilitu čriev (zvyšuje čas črevného prechodu), čím trochu znižuje chuť do jedla. Predpokladá sa, že tieto vlastnosti súvisia s obsahom FOS a sú podobné účinkom FOS z iných zdrojov.

Výskumy na hlodavcoch naznačujú množenie „dobrých“ baktérií v hrubom čreve v súlade s prebiotickými účinkami, ako aj zvýšenie vstrebávania minerálov z hrubého čreva, čo je prospešné pre zdravie kostí. Tieto vlastnosti ešte nie sú u ľudí preukázané, ale predpokladá sa, že sa tiež vyskytujú, pretože podobné účinky majú u ľudí akékoľvek iné zdroje FOS.

Existuje čaj z listov yaconu, o ktorom sa tvrdí, že je antidiabetický. Neexistujú však žiadne výskumy na ľuďoch, ktoré by toto tvrdenie podporovali.  Vzhľadom na jednu štúdiu, ktorá zaznamenala poškodenie obličiek spojené s týmto čajom (poškodenie obličiek má tendenciu znižovať hladinu glukózy v krvi), sa predpokladá, že práve tento jav je základom údajných antidiabetických účinkov konzumácie čaju. Čaj sa preto neodporúča.

Upozornenie

Listy jakonu (čaj) sú považované za toxické pre obličky.
Obmedzené dôkazy naznačujú, že vodné extrakty z listov (predávané ako antidiabetický čaj) sú škodlivé pre obličky. Obsahujú skupinu molekúl, ktoré sa nevyskytujú v hľuze (odkiaľ sa získava sirup). V tejto chvíli by bolo rozumné vyhnúť sa pitiu čaju vyrobeného z listov jakonu.

Aj keď je to veľmi zriedkavé, existuje možnosť, že človek bude alergický na hľuzy yaconu.

Literatúra

  1. Valentová K, Ulrichová J. Smallanthus sonchifolius and Lepidium meyenii – prospective Andean crops for the prevention of chronic diseasesBiomed Pap Med Fac Univ Palacky Olomouc Czech Repub. (2003)
  2. Gonzales GF, Gonzales-Castañeda C, Gasco M. A mixture of extracts from Peruvian plants (black maca and yacon) improves sperm count and reduced glycemia in mice with streptozotocin-induced diabetesToxicol Mech Methods. (2013)
  3. Valentová K, et al. Maca (Lepidium meyenii) and yacon (Smallanthus sonchifolius) in combination with silymarin as food supplements: in vivo safety assessmentFood Chem Toxicol. (2008)
  4. Genta S, et al. Yacon syrup: beneficial effects on obesity and insulin resistance in humansClin Nutr. (2009)
  5. Aybar MJ, et al. Hypoglycemic effect of the water extract of Smallantus sonchifolius (yacon) leaves in normal and diabetic ratsJ Ethnopharmacol. (2001)
  6. Honoré SM, et al. Protective effect of yacon leaves decoction against early nephropathy in experimental diabetic ratsFood Chem Toxicol. (2012)
  7. Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of Fructooligosaccharides.
  8. Hermann M, Freire I, Pazos C. Compositional Diversity of the Yacon Storage PlantCIP Prog Rep. (1997-1998)
  9. Caetano BF, et al. Yacon (Smallanthus sonchifolius) as a Food Supplement: Health-Promoting Benefits of FructooligosaccharidesNutrients. (2016)
  10. Alles MJ, Tessaro IC, Noreña CP. Concentration and Purification of Yacon
  11. (Smallanthus sonchifolius) Root Fructooligosaccharides
  12. Using Membrane TechnologyFood Technol Biotechnol. (2015)
  13. Mercado MI, et al. New acyclic diterpenic acids from yacon (Smallanthus sonchifolius) leavesNat Prod Commun. (2010)
  14. Genta SB, et al. Hypoglycemic activity of leaf organic extracts from Smallanthus sonchifolius: Constituents of the most active fractionsChem Biol Interact. (2010)
  15. Schorr K, Da Costa FB. Quantitative determination of enhydrin in leaf rinse extracts and in glandular trichomes of Smallanthus sonchifolius (Asteraceae) by reversed-phase high-performance liquid chromatographyPhytochem Anal. (2005)
  16. Hong SS, et al. Melampolides from the leaves of Smallanthus sonchifolius and their inhibitory activity of lps-induced nitric oxide productionChem Pharm Bull (Tokyo). (2008)
  17. Lin F, Hasegawa M, Kodama O. Purification and identification of antimicrobial sesquiterpene lactones from yacon (Smallanthus sonchifolius) leavesBiosci Biotechnol Biochem. (2003)
  18. Takenaka M, et al. Caffeic acid derivatives in the roots of yacon (Smallanthus sonchifolius)J Agric Food Chem. (2003)
  19. Simonovska B, et al. Investigation of phenolic acids in yacon (Smallanthus sonchifolius) leaves and tubersJ Chromatogr A. (2003)
  20. Yan X, et al. Extraction and identification of antioxidants in the roots of yacon (Smallanthus sonchifolius)J Agric Food Chem. (1999)
  21. Takenaka M. Novel octulosonic acid derivatives in the composite Smallanthus sonchifoliusTetrahedron Lett. (2003)
  22. Campos D, et al. Prebiotic effects of yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp. & Endl), a source of fructooligosaccharides and phenolic compounds with antioxidant activityFood Chem. (2012)
  23. Keiichi G, et al. Isolation and Structural Analysis of Oligosaccharides from Yacon (Polymnia sonchifolia)Biosci Biotech Biochem. (1995)
  24. Balakrishnan M, Floch MH. Prebiotics, probiotics and digestive healthCurr Opin Clin Nutr Metab Care. (2012)
  25. Pedreschi R, et al. Andean yacon root (Smallanthus sonchifolius Poepp. Endl) fructooligosaccharides as a potential novel source of prebioticsJ Agric Food Chem. (2003)
  26. Genta SB, et al. Subchronic 4-month oral toxicity study of dried Smallanthus sonchifolius (yacon) roots as a diet supplement in ratsFood Chem Toxicol. (2005)
  27. Delzenne NM, Kok NN. Biochemical basis of oligofructose-induced hypolipidemia in animal modelsJ Nutr. (1999)
  28. Delzenne NM, Kok N. Effects of fructans-type prebiotics on lipid metabolismAm J Clin Nutr. (2001)
  29. Kok N, et al. Involvement of lipogenesis in the lower VLDL secretion induced by oligofructose in ratsBr J Nutr. (1996)
  30. Fiordaliso M, et al. Dietary oligofructose lowers triglycerides, phospholipids and cholesterol in serum and very low density lipoproteins of ratsLipids. (1995)
  31. Kok N, Roberfroid M, Delzenne N. Dietary oligofructose modifies the impact of fructose on hepatic triacylglycerol metabolismMetabolism. (1996)
  32. Delzenne NM, Roberfroid MR. Physiological Effects of Non-Digestible OligosaccharidesLWT Food Sci Tech. (1994)
  33. Wright RS, Anderson JW, Bridges SR. Propionate inhibits hepatocyte lipid synthesisProc Soc Exp Biol Med. (1990)
  34. Nishina PM, Freedland RA. Effects of propionate on lipid biosynthesis in isolated rat hepatocytesJ Nutr. (1990)
  35. Girard J, Ferré P, Foufelle F. Mechanisms by which carbohydrates regulate expression of genes for glycolytic and lipogenic enzymesAnnu Rev Nutr. (1997)
  36. Lin Y, et al. Differences in propionate-induced inhibition of cholesterol and triacylglycerol synthesis between human and rat hepatocytes in primary cultureBr J Nutr. (1995)
  37. Barcellona CS, et al. Safety assessment of aqueous extract from leaf Smallanthus sonchifolius and its main active lactone, enhydrinJ Ethnopharmacol. (2012)
  38. Satoh H, et al. Yacon diet (Smallanthus sonchifolius, Asteraceae) improves hepatic insulin resistance via reducing Trb3 expression in Zucker fa/fa ratsNutr Diabetes. (2013)
  39. Oliveira GO, Braga CP, Fernandes AA. Improvement of biochemical parameters in type 1 diabetic rats after the roots aqueous extract of yacon {Smallanthus sonchifolius (Poepp.& Endl.)} treatmentFood Chem Toxicol. (2013)
  40. Lutz T, Scharrer E. Effect of short-chain fatty acids on calcium absorption by the rat colonExp Physiol. (1991)
  41. Nzeusseu A, et al. Inulin and fructo-oligosaccharides differ in their ability to enhance the density of cancellous and cortical bone in the axial and peripheral skeleton of growing ratsBone. (2006)
  42. Ohta A, et al. Dietary fructooligosaccharides change the concentration of calbindin-D9k differently in the mucosa of the small and large intestine of ratsJ Nutr. (1998)
  43. Raschka L, Daniel H. Mechanisms underlying the effects of inulin-type fructans on calcium absorption in the large intestine of ratsBone. (2005)
  44. Rodrigues FC, et al. Yacon flour and Bifidobacterium longum modulate bone health in ratsJ Med Food. (2012)
  45. Lobo AR, et al. Effects of fructans-containing yacon (Smallanthus sonchifolius Poepp and Endl.) flour on caecum mucosal morphometry, calcium and magnesium balance, and bone calcium retention in growing ratsBr J Nutr. (2007)
  46. Delgado GT, et al. Yacon (Smallanthus sonchifolius)-derived fructooligosaccharides improves the immune parameters in the mouseNutr Res. (2012)
  47. Velez E, et al. Study of the effect exerted by fructo-oligosaccharides from yacon (Smallanthus sonchifolius) root flour in an intestinal infection model with Salmonella TyphimuriumBr J Nutr. (2013)
  48. Park JS, Han K. The spermatogenic effect of yacon extract and its constituents and their inhibition effect of testosterone metabolismBiomol Ther (Seoul). (2013)
  49. Hosoya N, Dhorranintra B, Hidaka H. Utilization of {U14C}Fructooligosaccharides in Man as Energy ResourcesJ Clin Biochem Nutr. (1988)
  50. Roberfroid M. Dietary fiber, inulin, and oligofructose: a review comparing their physiological effectsCrit Rev Food Sci Nutr. (1993)
  51. Geyer M, et al. Effect of yacon (Smallanthus sonchifolius) on colonic transit time in healthy volunteersDigestion. (2008)
  52. de Oliveira RB, et al. Renal toxicity caused by oral use of medicinal plants: the yacon exampleJ Ethnopharmacol. (2011)
  53. Morohashi T, et al. True Calcium Absorption in the Intestine Is Enhanced by Fructooligosaccharide Feeding in RatsJ Nutr. (1998)
  54. Ohta A, et al. Dietary Fructooligosaccharides Prevent Osteopenia After Gastrectomy in RatsJ Nutr. (1998)
  55. Della Lucia CM, et al. Iron bioavailability in Wistar rats fed with fortified rice by Ultra Rice technology with or without addition of yacon flour (Smallanthus sonchifolius)Arch Latinoam Nutr. (2013)
  56. Uehara M, et al. Dietary fructooligosaccharides modify intestinal bioavailability of a single dose of genistein and daidzein and affect their urinary excretion and kinetics in blood of ratsJ Nutr. (2001)
  57. Yun EY, et al. A case of anaphylaxis after the ingestion of yaconAllergy Asthma Immunol Res. (2010)

Medicínske upozornenie!

Anatómia antioxidanty autoimunita bezlepková diéta bolesť chrbát COVID-19 CRP cvičenie Deep Dive DEEP DIVE – ANATOMY Deep Dive – Literature dezinfekcia fajčenie Fyzika IBD infekčné choroby karnitín karotenoidy ketogénna diéta koenzým Q10 kosti koža káva kĺby Literatúra mozog mužské zdravie obezita omega-3 pamäť podcast poznávacie funkcie probiotiká psoriáza rakovina stredomorská diéta terpény vitamín C vitamín D vitamín E vitiligo xantíny zelený čaj ženské zdravie